Създаване на успешни екипи

Дефиниция за успешен екип, поне според мен това е: група хора работещи ефективно заедно, да генерира добри резултати за съобразен с работата достатъчно кратък период при запазване на добри работни взаимоотношения и мотивация за продължаваща работа в екипа.
Всичко включено в горното определение е важно, както качеството, така срока на изпълнение, а също и добрите отношения.
Това, което съм забелязал от опита ми през последните години е, че като че ли само последното условие се спазва при относително добро ниво, сякаш в природата на човешките същества, особено по-интелигентните е да търсят начин да запазят добрите отношения, защото те биха им подсигурили най-голяма сигурност занапред, т.е. „Ако не свършиш работата добре, то поне да не се издъниш!“.

И така какво се случва? – Нищо!

Случват се посредствени резултати, а да не говорим че времето на изпълнение на задачите така се разтегля понякога, че ако ги гледаш отстрани би си помислил, направо с голямата тояга и вън от организацията един по един. Да ама Не, инвестирано е достатъчно в човешкия фактор и той продължава да „бута по малко, колкото може“.

Как може да се подобри ситуацията?
На първо място чрез „мениджмънт“ – хората сами по себе си не са виновни, те действат така както го чувстават, ако не можете да ги управлявате, ходете си!
На второ място „екипи и големина на екипите“ – колко да са големи тези екипи и как най-добре може да се управляват те.
На трето, но не на последно място „мотивация“ – относно мотивацията прочетете друга моя статия тук.

Tags: , , , ,

2 коментара "Създаване на успешни екипи"

Leave a Comment

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline