Устойчив бизнес модел във фирмата чрез Голяма социална цел!

голяма социална цел

голяма социална цел

Има едно направление, което е също толкова важно колкото бизнес стратегията и бизнес целите на една компания – Голямата социална цел! Знам, знам, че не сте благотворително дружество, но това е важно за вас и за бизнес успеха на фирмата ви.

За да го онагледя ще дам следния пример: представете си, че обмисляте покупка на автомобил: оглеждате 2 коли от един и същ клас, с подобни технически и performance параметри. И тук идва момента: Коя кола ще изберете? Едната компания е известна с продуктовата и технологична ориентация и силно комерсиалния си пазарен подход. Другата марка не й отстъпва в продуктово и технологично отношение, НО си е поставила Голяма социална цел – да развива младежкия спорт в Европа! Не само си е поставила тази цел, но целта е интегрирана, като неразделна част от бизнес стратегията, визията за развитие на компанията. Резултатите от инвестициите в Голямата социална цел на тази фирма, могат да бъдат потвърдени във всеки един момент защото са публично достъпна информация, те са част от публичния имидж на този автомобилен бранд.
Как мислите ще ви окаже ли влияние този факт, когато решавате за покупката на автомобила си?

Преди бизнес целите, свързани с пазари, печалби, бизнес успехи, една устойчива компания трябва да има голяма социална (CSR) цел – например развитие на спорта в страната. Базирайки се на такава цел фирмата вече има хуманна основа, която ще й помогне много в развитието напред и в постигането на конкретни бизнес цели.

Не винаги е лесно още в началото да формираш такава CSR цел. Би било хубаво ако тази цел се заложи заедно с главните бизнес цели на фирмата. Когато това не е направено компанията трябва да търси своята голяма CSR цел и да се стреми да трансформира бизнеса си в едно цяло с тази цел. Ползите от това са, че фирмата ще стане по-добра, както за служители, така и за клиенти, ще стане едно по-привлекателно място за работа, а също ще предизвика по-голям интерес от страна на клиенти и партньори.

Тази статия е свързана с февруарската среща на клуб HeyPR на тема „Бизнес мотивация“, която предстои на 20 февруари 2014. Темата е обхватна и включва както стратегически бизнес подход, така и комуникационен, а така също и кадрови подход. Тепърва предстои на страниците на този блог да ви задаваме бизнес консултантски въпроси и да ви предлагаме решения относно разработване и прилагане на бизнес стратегия в комбинация с комуникационна стратегия.

Снимка: Stock.XCHNG

Коментари

Tags: , , , ,

Leave a Comment

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline