Техномаркет Европа наистина се грижи за всеки свой клиент

Пазарът се развива, конкуренцията расте! Неща, които можем да прочетем в повечето български ежедневници. Но какво става с нивото на обслужване, което ние клиентите получаваме всеки един ден? Използвам възможността да стартирам рубриката „Доволен клиент” в HeyPR.com с моите приятни впечатления от една популярна българска търговска компания – а именно „Техномаркет Европа”.

Днес е понеделник 12 Ноември. През изминалата седмица със съпругата ми си купихме уред от групата едра бяла техника в магазина на Техномаркет Европа, намиращ се в софийския МОЛ City Center Sofia. Платихме уреда и както се бяхме уговорили с консултанта в магазина, в неделя 11 Ноември малко преди обяд уреда вече беше докаран от шофьор на фирмата у нас.
Но какво да видим?
По някаква причина машината имаше някои дразнещи поне за мен дефекти – явно предизвикани от удар при транспортиране или може би от фабичен дефект. Честно казано, като ги видях настроението ми се развали – може би защото се борих 3 дни със служителите на домашния ни кабелен оператор (голяма софийска фирма), за да отсранят наскоро възникнал проблем.
Със свито сърце отидох в магазина на „Техномаркет Европа” в Мол CCS:
Там обаче (напук на моето очакване за „кофти” обслужване) ме посрещна внимателна консултантка, която като чу какъв ни е проблема на момента отиде и се обади на управителя на магазина и просто ми каза с усмивка: „Управителят ей сега ще дойде да разговаря с Вас”. След 2 минути се появи и той – управителят на магазина, казва се Минчо Бургов. Със същото внимание младежът ме изслуша и каза спокойно „Явно е транспортен дефект, ще Ви я подменим”.
Бях направо смаян!
Мисля си: „Какво става, аз очаквам да ме бавят да ме разтакават, какато кабелния ми оператор, а те..?!”
И днес в 10,50 преди обяд ми се обади шофьор на фирмата и в 11,30 подмяната беше вече направена на домашния ми адрес. Какво да кажа повече, мисля че това което написах до тук изразява моето НАЙ-ГОЛЯМО ЗАДОВОЛСТВО, КАТО КЛИЕНТ НА „ТЕХНОМАРКЕТ ЕВРОПА”. Изключително съм впечатлен от отошението и обслужването на служителите на фирмата и от управителя на магазина в Мол CCS Минчо Бургов. Благодаря Ви! Все така добре да се отнасяте със своите клиенти и мисля, че те ще Ви се отблагодаряват ежедневно.

Tags: ,

Leave a Comment

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline