Струва ли си да правите нюзлетър маркетинг?

Струва ли си да поддържате нюзлетър

За тези, които не знаят какво е нюзлетър/newsletter: това е периодичен бюлетин, за който клиентите са абонират на вашия сайт/блог и го получават по и-мейл.

Подготовката и поддържането на фирмен нюзлетър е начинание, което трябва да се обмисли добре.

Трябва да си отговорите ясно на следните въпроси:

1. Каква е таргет групата, към която е насочена информацията на и-мейл бюлетина?
2. Какви проблеми има тази група в областта, в която работите вие?
3. Как бихте могли да помогнете на тези хора с вашите продукти и услуги?

Цел на фирмения нюзлетър

Според мен трябва да бъде следната: да дадете практическо знание, информация, новини и между тази информация да държите читателите на бюлетина ви информирани за вашата компания – възможно най-прагматично – например успяхме в това, имаме опит с това, нова услуга, която предлагаме и която е в помощ на… и друга фокусирана информация.

Нюзлетърът е дългосрочно начинание и основното е абонатите да намерят нещо за себе си в него, иначе въобще няма да го погледнат или пък ще го получават известно време и после ще се от-абонират.

Добра практика е нюзлетърът да води към статии от сайта на вашата фирма и на сайта ви да има архив на нюзлетъра. Също така бихте могли да използвате модули, с които да изпращате нюзлетъра директно от вашия сайт – ето и един WordPress модул, който HeyPR използва за целта: ALO EasyMail Newsletter. Така се пести време, абонатите се регистрират на сайта и когато има нов брой на бюлетина те го получават.

Нюзлетърът е свързан с редовна подготовка на съдържание, което трябва да е с много добро качество.

Ето защо трябва да прецените:
1. Каква възвръщаемост би имал нюзлетъра за вашата фирма?
2. Какво целите с него?
3. Как се вписва в маркетинговата стратегия на вашата фирма/бранд?

Какви ползи носи начинанието нюзлетър?

За наличните ви клиенти той може да донесе лоялност към марката, а за тези които не ви познават отблизо – познаване на марката (brand awareness). Тези две цели обаче биха могли да се постигнат не по-зле и с доста по-малко усилия чрез поддържането на Facebook група или  Facebook страница. Така че само за да поддържате brand awareness аз не бих ви препоръчал да стартирате фирмен нюзлетър.

Инвестирането в професионален/високо ниво нюзлетър си заслужава, за да може една утвърдена компания да се наложи трайно пред конкурентите си. Тогава това начинание може да се възложи на вътрешен екип или на външна агенция или да е споделено между двете и да предложи по-задълбочена експертиза, експертни мнения, прогнози, линкове към други (може платени) ресурси. Линкове към различните продукти и услуги на компанията, към събития, обучения и други. Също така компанията, която списва и изпраща нюзлетър може да печели и от реклама на външни – свързани с тематиката на нюзлетъра –  доставчици.

Някои критерии за писане на нюзлетър

Стила трябва да отговаря на нуждите и проблемите на аудиториите, визуалният формат може да е разнообразен, пак съобразен с аудиториите, но основно е нюзлетъра да се списва в стегнат и прагматичен стил, насочен към ползи за потребителите, а не само за да получават нещо.

За или против?

Аз съм „за“ нюзлетър, когато се обмисли добре. Начинанието трябва да отговаря на целите и стратегията на компанията, да се вписва добре в нея и в средносрочен (2-3г.) и дългосрочен план (4+ години) ще донесе подобаваща финансова възвръщаемост. Много е важно компанията да може да си позволи да отдели и поддържа човешки ресурс за поддържането на нюзлетър или да използва външен такъв.

Ако имате нужда от подготовка и поддържане на супер нюзлетър, свържете се с HeyPR.com
Ако ви е харесала информацията и искате да ни държите под око харесайте Фейсбук страницата ни или се включете в нашата Маркетинг общност HeyPR club.

Николай Николаев
HeyPR

 

Коментари

Tags: , , ,

Leave a Comment

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline