Как фирмата да се справи с апатията в офиса?

апатични служители

Апатията или състоянието на безразличие у служителите, е все по-чест проблем на все повече организации. Слабата концентрация, блуждаещите мисли на служителите и трудността да се концентрират върху важните задачи, спъват бизнеса. Всяка година компаниите губят огромни средства и позиции, пропускат нови възможности поради апатия на служителите си. Това е „заразно“ психологическо състояние в много от фирмите в България.

Апатията се лекува с мотивация!
Трябват мотивирани лидери, които да увличат хората, да им предават позитивен заряд, да им помагат да се чувстват щастливи и полезни на работното място.

Трудно, но е постижимо!
Ще кажете „Трудна работа!“. В днешното комерсиално време как можеш да мотивираш истински и сърдечно един лидер, така че той да предаде мотивацията си на своя екип, да „имунизира“ екипа си редовно срещу апатия на работното място, ако може всеки ден?

Хората трябва да се чувстват полезни. Човекът е интелигентно същество, което с всеки изминал ден еволюира. Негово призвание е да се труди, да се обучава, да се подобрява, да става по-добър човек и по-добър в това, което прави. В този списък работатa заема изключително важно място! Повечето от нас се трудят за прехраната си, своята и на семействата си, за прехраната на децата си. Когато си тръгваш удовлетворен от работния си ден през повечето дни от една седмица, за мен това означава че ти си удовлетворен от работата си. Щом си удовлетворен това означава и по-голяма финансова сигурност за теб и за семейството ти. Ти ставаш по-добър и по-щастлив човек!

Но…
Забележете това голямо „но“, да си удовлетворен от работния ден е състояние, което включва в себе си редица компоненти:
1) качеството на работата, която си свършил.
2) обратната връзка и оценката за работата ти от страна на мениджмънт и колеги.
3) качеството на комуникацията ти с мениджмънта и колегите ти.
4) обема на работата, която изпълняваш и която се изисква от теб.
5) условията на работното място.
6) инструменти и технологии, с които работиш.
7) процес на учене на работното място и професионално развитие. Интересен и увличащ ли е този процес за теб?
8) перспективи за растеж и повишение.
9) и други..
Всички тези толкова важни компоненти формират средната удовлетвореност от работния ден на един служител. Обърнете внимание: Ако вие сте наемен работник в една компания повечето от компонентите на успешния ден не зависят от вас! Представяте ли си какво ободрение, поне за мен, е да осъзная това. Истината е, че служителят е част от система/машина, която работи, или поне би трябвало да е така, като единен механизъм. Постиженията на служителя са резултат от това как неговите качества и нагласи, се вписват в тази машина – фирмата!

…да се върнем на темата за апатията.
Превенцията и лекуването на апатията в един екип, са стратегически въпроси от най-висок клас. Решават се с внедряване на добра и работеща фирмена политика, с утвърждаване на фирмени ценности, политика за развитие на служителите и вътрешно-комуникационни програми.

добре мотивиран екипHeyPR e комуникационна агенция за PR стратегии и Вътрешни комуникации. Изложената по-горе тема е стратегическа и голяма част от нея се решава чрез инструментариума на вътрешните комуникации. Ние в агенция HeyPR ще се радваме на бъдем полезни на повече фирми: от малките семейни фирми с няколко души екип до големи компании със стотици служители. Ако чувствате нужда обадете ни се за консултация още сега! Успех.

Коментари

1 Response to "Как фирмата да се справи с апатията в офиса?"

Leave a Comment

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline