Имиджът на бранда зависи от всеки контакт на служителите с външния свят

Този пост е следствие от мой контакт със служител на фирма Милицер и Мюнх БГ ООД.

Отдавна не бях се чувствал така специален, когато говоря с представител на някоя фирма.  Господинът се държа много отзивчиво и наистина искаше да ми помогне и това се случи при мои контакти насочени към представяне на наш продукт пред фирмата. Разбирате ли за какво говоря? – Не се обръщам към тях от страната на техен клиент, а напротив предлагам им наш продукт.

Всъщност защо ли въобще разсъждавам върху това, като какъв се обръщам? Нима има някакво значение? Фирмите (респективно брандовете) трябва да поддържат ползотворни взаимоотношения с всеки отделен човек, без значение в каква позиция са – дали на купувач или на продавач.

Приятелското и топло отношение е изключително силен маркетингов инструмент.
Защо? Ами може би защото в света, в който живеем все по-малко срещаме онази непринудена усмивка, онова неподправено приятелско, човешко отношение, което ни прави по-добри, прави ни повече хора. Когато го срещнем ние запомняме този човек, отношението му остава в нас, а с него и бранда или фирмата, която представлява.

Искам в заключение на поста да подканя всички маркетинг и PR специалисти и мениджъри, HR специалисти и мениджъри, собственици и управители на фирми и ред други представители на бизнеса: Моля когато сте на работа се дръжте така, както бихте искали да се отнася към Вас отсрещната страна.

Tags: , ,

Leave a Comment

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline