Икономическата криза – невероятна възможност за всеки един от нас

От къде дойде икономическата криза?
Има много и различни мнения за това, но както знаем дойде от Америка и се разви в целия свят и то доста бързо.

Какво означава това?
Това означава, че глобализацията вече е в своя развит стадий и целия свят е едно голямо село, която обаче е много трудно управляемо. Друг извод е, че глобалните медии и информационни канали вече имат огромна сила на местно ниво и могат да променят живота на всеки един от нас ежедневно – влияейки въху нашите емоции, а от там и върху нашите действия!

Всичко тече, всичко се развива
В това течение обаче оцеляват най-гъвкавите. А какво значи да си гъвкав, това значи да можеш да се адаптираш към средата и да използваш силните си качества по най-добрия възможен начин във всяко едно време – на разцвет (когато е по-лесно), при криза, непредвидени обстоятелства и промени. На хартия добре, но на практика как може да стане това в свят, в който масата от хората е жертва на новините, дори и да си по-различен ти плуваш в един басеин с тях и докато те искат всички вкупом да се давят на теб ще ти е доста трудно да се измъкнеш, а дори и да успееш ще се намери някой, който да те бутне пак вътре в кюпа – общия кюп на недоверието и кризата.

Как да си гъвкав?
Не знам как но можем да се опитаме да поразсъждаваме какви са вариантите. Един вариант е да чакаме лошите времена да отминат и да продължим след тях. Но дали той е удачен – промени стават всеки ден и ние не можем да чакаме постоянно да дойде някакво статукво, което ни устройва. Вероятно е по-добре да се опитаме да се променим самите ние и да гледаме на икономическия спад и т. нар. криза, като на нещо полезно, което отваря нови възможности пред всеки от нас – възможности да усвоим нов занаят, който ще ни направи независими от настоящия ни работодател, възможности да повишим ефективността на настоящата си дейност, като предложим по-достъпни, по-опростени продукти използвайки адекватен и умен маркетинг в настоящите условия. Друга възможност е да използваме силните си стани и да се отдадем на свободна професия (freelancing) – счетоводител, адвокат, консултант, преводач, маркетинг експерт, уеб дизайнер, аранжор, детегледач и др. – като предлагаме нашите услуги на тези, които имат нужда от тях. Този начин на заетост, който е много развит по света ще става все по-популярен и в България, понеже много от фирмите няма да могат да устоят на високия разход да поддържат наемни служители, а ще преминат към проектно ориентирано използване на външни специалисти (freelancers).

Времето за самосъжаление преминава
Времето за самосъжаление преминава и ние продължаваме да сме в България и да гледаме напред – поне някои от нас. За другите, които гледат надолу или назад ще кажа само, че това пречи не само на тях, но и на тези, които искат да „изплуват от басейна”.
Ето защо нека всеки един от нас да се опита да включи на положителна вълна и да види как може да се възползва от тези времена. Ако не се сещате за нищо поговорете с близък човек и съм сигурен, че ще Ви дойдат все някакви полезни идеи. За всичко друго и за полезна информация как да се възползвате от кризата: HeyPR.com. Следва статията: „Антикризисна стратегия е нужна на всяка фирма  за да оцелее“.

Tags: , , , ,

Leave a Comment

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline