Избрано от стената на клуб HeyPR – част 5

За медиите
Замисляли ли сте се дали не отдаваме прекалено голяма почит на медиите, знайте че те имат нужда от нас, като източници на ценна информация, която да публикуват: информация за компании, личности, идеи, нововъведения, открития и други и други.

За консултантите
Понякога едно изречение внася съвсем нов поглед върху ситуация, проблем, взаимоотношения. За да можеш да имаш човек, който да те консултира мъдро и разумно, ти трябва да го познаваш добре и той трябва да те познава добре! Времето, контактите и работата с този човек могат да създадат професионални отношения и приятелство за цял живот. Жалко е, че в България тези неща звучат почти, като приказка. Защо ли?!

За нагласата
Околните хора ни възприемат първо по това как изглеждаме, как се държим и какво излъчваме. Ако излъчваме страх, неувереност и притеснение ние неминуемо получаваме недоверие и ограничения. И как иначе при положение, че невербално сме заявили това. Но ако излъчваме спокойствие, увереност и стабилност тогава,…. гледайте само какво става тогава. Вие си избирате какво искате да получите! Сещайте се за това от време на време през деня. И работете върху външния вид, походката, увереността си! Малко тренировки никога не са излишни.

За публичността
Хубаво е друг да ти прави PR, a не сам да си публикуваш интервютата от телевизии и други подобни. Някак има обратен ефект, а колко малко нещо е…, просто информацията да излиза от друг профил.

За контактите
Най-естествения начин да създаваш нови контакти и да поддържаш такива, е да си говориш с хората…, на живо…, с хората около теб.

За лидерите
Днес има много комуникационни канали и малко вдъхновяващи лидери.

За отношенията с клиента
Няма как на хората и компаниите да им пука за вас и за вашия бранд, ако не го познават. Представете се ясно и не забравяйте за хората, бъдете там където са вашите клиенти. По-добре малко отколкото нищо, по добре по малко, но редовно. Слушайте повече и говорете по-малко! Бъдете искрени с клиентите си! При толкова информиран потребител, какъвто е днешния, дори и най-малката неточност може да внесе сянката на съмнението в отношенията
ви.

За обратната връзка
По това дали и колко бързо ви отговарят на и-мейл или ви връщат телефонно обаждане, можете да прецените за приоритета, който отсрещната страна дава на вашия въпрос. Когато не се заблуждаваш е по-леко.

За мениджърите
Хората трябва да говорят очи в очи, особено важно е мениджърите и лидерите ежедневно да разговарят с хората си…., не само по работа, а просто да поддържат отношенията живи. Мениджър, който не разговаря с хората си за мен не е мениджър!

Leave a Comment

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline