Отворено офис пространство vs спокойна работна среда

Здравейте приятели, днес ще засегна една мисля актуална тема за все повече служители в офиси. Има една мода, която стана все по-актуална в последните години, а именно работа в отворени офисни пространства. Вероятно това, което я породи е най-вече желанието за контрол над работещите, прикрито под шапката на т.н. „свобода на взаимодействие и общуване между служителите“.

Какво печелим в отворения офис?
– Печелим по-весела работна среда (когато мениджмънта го позволява)
– Печелим по-лесен достъп до помощ от някой колега (изключвайки това, че можем да го притесним точно в този момент или той да е зает с друго по-важно за свършване)
– Печелим по-общителен и по-сплотен колектив….
….и май друго не се сещам да печелим

Какво губим?
– Губим личното си пространство, което пък води до фрустрация у част от колегите и невъзможност да дадат всичко от себе си, а когато това е постоянно явление то води след себе си и по-ниска ефективност на целия екип.
– Губим си концентрацията, т.к. в повечето време има някой който нещо говори до нас или обсъжда нещо служебно. Опитваме се да работим със слушалки, но и те в повечето случаи не помагат. Когато си със слушалки понякога се случва да чуеш музиката от слушаките на накой колега около теб.
…сигурен съм, че всеки който е минал през това може да изложи и други минуси на тази колаборативна мода в офисната организация.

Какво може да се направи?
Сигурен съм, че може да се направи не малко. Първо когато се организира един офис следва да се проучи първо предмета на работа на служителите – каква им е работата и каква работна среда би предразполагала тя да се върши по най-добрия начин, и после самия колектив – какви са хората и какво би било най-доброто разпределение за тях, да се обособят на екипи според нуждите от взаимодействие и според личностните особености на всеки един. Би трябвало тук да се включат и всички „малки“ битови детайли, които понякога предизвикват голямо напрежение в офисите – кой стои до вратата, на кой климатика му духа във врата, кой е най-близо до стаята за пушене и пр.

Доколко отворен да е офиса?
Не е лошо да се помисли дали пък стандартния офис с по-малки, затворени помещения няма да предразполага повече хората и да им даде повече спокойствие на работа и възможност да дадат всичко, на което са способни. Разбира се хубаво е това да е съобразено и с хората (както вече писах по-горе), може да съберете определени хора и в по-голямо отворено помещение според съответната ситуация. Хубаво би било да има големи, просторни помещения за почивка, отдих и контакт с колеги (в определеното за това време), разполагащи с необходимото оборудване и аранжировка.

А сега е Ваш ред да подредите офиса си според това какво искате да постига фирмата и как искате да се чувстват хората. И не забравяйте – голямо заначение за успеха има големината на екипите, мотивацията им и работата, която кипи във всеки от тях. А не толкова голямо значение имат хората, които си „ляфят“ между бюрата и това колко са усмихнати. В един затворен тип офис, където екипите са формирани оптимално, средата е прилична и мениджмънта оказва целенасочен и умен контрол върху работата, а освен това и върху мотивирането на хората в организацията, може да се прави много по-успешен бизнес отколкото в един отворен тип офис с всички екстри, много приказки и малко работа!

Leave a Comment

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline